Forum Orkonowe
Wrzesień 07, 2010, 04:01:51 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Ruszyła Orkonowa Galeria więcej info -> http://forum.orkon.org//index.php?topic=2906.new#new

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 32   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Mechanika - zmniejszanie, obcinanie, zmiany i temu podobne  (Przeczytany 13448 razy)
Neo
Ten ktorego nie ma
Użytkownicy

« Odpowiedz #420 : Marzec 08, 2010, 06:46:34 »

Co do łucznictwa, uważam że powinno naprawdę byc bardziej wyrównane w stosunku do normalnej walki..PCVała machać moze każdy, z łuku trzeba troche umieć by w ogole trafiać, nie mówiac o zasiegu i celnosci pacyn.Ponadto, pacyn dużo sie nie ma, a machanie bronią nie jest limitowane..I dziwić sie że ludzi nie chca być łucznikami a wolą wszystko inne(mowa o postaciach biorących aktywny udział w walkach , wielokrotnie podczas GG).Chłop z łukiem napiętym powinien wzbudzać respekt, w każdym(mogą być wyjątki jak ktoś z zaklęciem ochronnym itd).
Nie umiejetnoscią aktywowanym w łucznictwie?Ok, ale może dać łucznikom 1 poziom, ale mocny i drogi.Dajmy na to 3 Po, badz 2 i przechodzenie przez pancerz.Wtedy wiadomo że jak dostał osie ze strzał to przeszło przez zbroje i dostało 2 PO..Zaraz padnie zapewne kontrargument że wtedy wszyscy beda latać z łukami i wystrzeliwywać wszystkich..A od czego sa tarcze..Wtedy ochrona przed łucznikami  ma znaczenie, a nie myślenie"Łucznik? Co on może"...To taki moj pomysł do przemyślenia.

Kiedyś ludzie byli bliżej siebie. Musieli. Broń nie niosła daleko...

71:5
Rafałsz
Szyderca
Użytkownicy

Czołem!

« Odpowiedz #421 : Marzec 08, 2010, 09:04:47 »

Po co w ogóle dawać umiejętność łucznictwo? Niech strzela ten kto chce i przede wszystkim: kto umie. Postać, której pasuje mieć łuk. A co powie przyjmujący postacie, jak mu mag przyjdzie z łukiem? Powinien go wyśmiać. Chyba, że ostatecznie stwierdzimy, że to jest GG munchkin i mamy w nosie założenia scenariuszowe i dowolne inne, bo liczy się zabawa graczy. Mechanika służebna wobec scenariusza rules!

Graliśmy uczciwie, ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
Graliśmy uczciwie... 71:5
Chloru
Dożywotni Misiek
Użytkownicy

A nie mówiłem?

« Odpowiedz #422 : Marzec 08, 2010, 09:30:03 »

z założenia, nie ma czegoś takiego że za friko.
Kanadian

Bestia
Głównodowodzący
Administrator

Hobbicki dezorganizator

« Odpowiedz #423 : Marzec 08, 2010, 09:31:22 »

Rafałsz idąc tym samym, po co nam umiejętności walki bronią... i nie kpie Uśmiech

Ale wywalając umiejętność łucznictwo natychmiast wypadało by wywalić też wszystkie walki bronią rzucanie, tarcze, zbroje i oburęczność jak że przydatną gdy spieszy nam się w wychodku.

Dźwiedź
Użytkownicy

Niedźwiedź mający święty spokój...

« Odpowiedz #424 : Marzec 08, 2010, 09:35:42 »

w sumie czemu nie wywalić
Chcesz łazić z dużą tarczą w ciężkiej zbroi i mieć 6 sztuk broni przy sobie - be my guest. Poczekam aż padniesz albo się zaplączesz w krzaki.

Autobiografia Tytuł: Chichoczący niedźwiedź Podtytuł: Ja - Bydle.
Bestia
Głównodowodzący
Administrator

Hobbicki dezorganizator

« Odpowiedz #425 : Marzec 08, 2010, 09:39:42 »

Zawsze takiego jak w żywocie brayana można zabiegać Mrugnięcie

Rafałsz
Szyderca
Użytkownicy

Czołem!

« Odpowiedz #426 : Marzec 08, 2010, 11:35:17 »

To może mieć ręce i nogi, ale trzeba spełnić dodatkowe warunki czyli przykręcić śruby jeśli chodzi o powergaming. Może lepiej uczyć graczy, że się bierze to co do postaci pasuje, a nie to na co nas stać. Punkty zmieniają to podejście podświadomie promując dopakowywanie jak się tylko da, co nieraz (nie zawsze) może stać w konflikcie z klimatem i konwencją.

W ogóle czy w larpach chodzi o naparzanie?

Graliśmy uczciwie, ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
Graliśmy uczciwie... 71:5
Thorgrim
Majster
Użytkownicy

« Odpowiedz #427 : Marzec 09, 2010, 12:28:32 »

Zniesienie kryteriów wagowych - w zamian ocenę wizualną
1 poz - skórznie
2 poz - kolczugi
3 poz - płyty

Jeszcze pozostaje jedna kwestia wtedy. Kolczugi jak duże? Bo można mieć takie coś do pasa i bez rękawów. Podobnie z płytami. Tylko napierśnik, czy też jeszcze do tego nogi, ręce. Czy kolczuga + płytowe ręce, lub jeszcze do tego nogi itd. Jak do tego mają się stalowe lamelki, a jak te konstrukcje lamelkowe ze skóry i inne tego typu dywagacje Uśmiech

Kryterium wagowe zniósłbym tylko przy naprawdę dobrej imitacji.

A co do samej wagi, osobiście mogę nosić ciężkie (jestem w trakcie powiększenia sobie 15-kilogramowej kolczugi Uśmiech), nie chce mi się tracić środków i energii na tworzenie imitacji, a jeśli ktoś nie może/nie chce nosić czegoś ciężkiego, to z racji tego, że to larp a nie żadna wojna, powinien mieć możliwość zrobić sobie wypasioną imitację i nosić to jako pełnoprawny pancerz (do tej pory myślałem, że jako zbroja fantazy może przejść tylko taka właśnie idealna imitacja, zdaje się, że się myliłem Mrugnięcie).

Łuki za 2 dobra rzecz, dobry kierunek.

W ogóle czy w larpach chodzi o naparzanie?

W różnych sytuacjach, w których powinna się lać krew jakoś rzadko się lała. Więc chyba nie  Mrugnięcie

edit: Jeszcze zaproponowałbym to o czym mówił Filip. W miarę możliwości rozwiązanie problemu braku strat u zwycięzców. Przeciwnicy wyrżnięci, więc się leczymy i wynik jest 10 do 0. Zawsze. Zwiększenie prawdopodobieństwa zejścia natychmiastowego. Bo tak jakoś mało niebezpiecznie. To mnie jakoś zawsze drażniło, że się wszyscy z zera leczą, w tym ja Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 12:38:46 wysłane przez Thorgrim » Zapisane

Chloru
Dożywotni Misiek
Użytkownicy

A nie mówiłem?

« Odpowiedz #428 : Marzec 09, 2010, 07:35:14 »

Jak ktoś ma dwa paski to się jakoś tak bardziej o nie troszczy, niż jak ma dziesięć, nieprawdaż..? Daj nam to bardzo fajny hint, co zrobić:

Obciąć ilość pasków. Utrudnić leczenie, zwłaszcza konających.

Et voila...

Thorgrim
Majster
Użytkownicy

« Odpowiedz #429 : Marzec 09, 2010, 09:46:03 »

Ilość PŻ nie ma znaczenia. Dajmy na to ktoś ma 1PŻ i za nim ekipa, albo jest bójka w mieście (dobijanie w takich sytuacjach jest niemal niemożliwe) to nie musi się troszczyć o ten punkt. Zaraz go podniosą. Żeby była możliwość zejścia natychmiastowego, ale nie dało się tego przewidywać Mrugnięcie

Nie będę rzucał wątpliwymi pomysłami, ale zauważyłem ten problem po zasygnalizowaniu przez Filipa. I też nie wnoszę o nic. Ale jakby GTM się nad tym zastanowił byłoby fajnie.

Gald
Użytkownicy

« Odpowiedz #430 : Marzec 09, 2010, 12:03:02 »

Mały
a po co?
Użytkownicy

« Odpowiedz #431 : Marzec 09, 2010, 04:44:50 »

Proszę nie kontynuować tematu konklawe i i ArcyOrga. Obie te instytucje zazwyczaj nie wystepowały na forum jako temat do obrad, co napewno im służyło.

Dziekuje
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 09:48:26 wysłane przez Bestia » Zapisane

... a co się będę rozpisywał ...
Kanadian
Użytkownicy

Jak to? Ja miałem się inkantacji nauczyć?

« Odpowiedz #432 : Marzec 09, 2010, 08:31:11 »

MOD apollyon ON/Treść usunięto w związku z poniższym/ MOD apollyon OFF

powiedziawszy to, może wrócimy do mechaniki.

w przygotowaniu v2,9. Staraliśmy się uwzględnić wasze rady, cięliśmy, dodawaliśmy, zmienialiśmy i w końcu przebudowaliśmy sposób tworzenia wojownika. Mam nadzieje że pod koniec tygodnia będzie gotowa.

Jakieś uwagi odnośnie magów?

« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 09:15:01 wysłane przez apollyon » Zapisane

Mam oficjalne pozwolenie od Admina do korzystanie z Niebieskiej czcionki.
Umrę z szczęścia Mrugnięcie.
apollyon
GTL - Szef Sztabu
Użytkownicy

Gnomi Rasorgiusz

« Odpowiedz #433 : Marzec 09, 2010, 09:03:49 »

Proszę nie kontynuować tematu konklawe i i ArcyOrga. Obie te instytucje zazwyczaj nie wystepowały na forum jako temat do obrad, co napewno im służyło.

Dziekuje

MOD BESTIA & AP
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 09:44:15 wysłane przez Bestia » Zapisane

Bez szyn, Bez trakcji, napędzana ciałami grzeszników, niosąca terror i grozę, pędzącą na zderzenie z dobrem, ognistą wstęga zaznaczająca swoją drogę, wśród kłębów czarnego dymu, dając znać gwizdkiem parowym odjeżdża PKS- Piekielna Kolej Szatana<br />71:5
matmis
Użytkownicy

w niewoli powagi

« Odpowiedz #434 : Marzec 10, 2010, 11:48:20 »

ok. magia, magowie.... ogólnie wygląda dobrze.

Drobne czepialstwo z mojej strony:

Odzyskiwanie Mana
Nocleg
Postać NIE odzyskuje straconej many podczas noclegu, nie zależnie czy jest w bezpiecznym schronieniu czy nie.
zmieniłbym na "Postać NIE odzyskuje many z powodu noclegu, niezależnie czy jest w bezpiecznym schronieniu czy nie. Podczas noclegu mana może być odzyskana w inny sposób, np. przez umiejętność Regeneracja (szczegóły w opisie umiejętności) lub przebywanie w miejscu mocy."

swoją drogą, czy nocleg w miejscu mocy regeneruje manę? domyślam się, że tak (no bo liczy się przebywanie w miejscu mocy) - upewnijcie się że macie na ten temat zgodne zdanie, potem jak chcecie to napiszcie wprost w dokumencie mechaniki, jak jest.

Szkoła Magii (W – Magia prosta). 8/12*
w- w. teoria magii 1p/1p )
co do tego "1p/1p" - które jest średnio zrozumiałe (jakieś objaśnienie pod listą umiejętności może?), ale domyślam się że chodzi o "jeden poziom wtm na każdy poziom szkoły magii".

Z opisów umiejętności doczytuję, że na 2poz szkoły magii jest wymaganie Wiedzy o Teorii Magii 2poz, a na 1poz szkoły magii nie widzę wymagania WTM poz.1 - sprawdźcie i poprawcie, żeby było spójnie.

W ogóle na tej stronie z listą umiejętności (s.6), czymś różnią się "W - ....", "w - ..."? jeśli niczym, to zrobić wszystkie (zgodnie z dalszym wyjaśnieniem) duże "W".

niebieski woreczek z komponentami.
korci mnie żeby zapytać dlaczego ten woreczek musi być niebieski ;-) ale się powstrzymam, bo to nie jest nowość w mechanice. (Może jednak zwrócicie na to uwagę, czy to nie jest aby jakaś dziwna zaszłość ,której nikt nie kontroluje, jest średnio klimatyczna itp etc. - ale to już nie na dyskusje w tym wątku).
Strony: 1 ... 27 28 [29] 30 31 32   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!