Byłam ostatnio w krakowskim "Bardzie" i co się okazało mieli tam miecz latexowy sprowadzony z zagranicy, korzystając z okazji obejrzałam i sprawdziłam jak działa to cudo. Otóż z wyglądu - super, nic dodać nic ująć wszystkie bezpieczne bronie powinny tak wyglądać, jednakże z walką jest już mały problem, uderzenia tą bronią bolą i to o wiele bardziej niż naszymi orkonowymi piankowcami, fakt faktem krzywdy nie da sie zrobić ale zostają ślady (nie uderzając z całej siły), nie wiem jak w tym wypadku wyglądałaby sprawa z zatwierdzeniem tej broni przez organizatorów. Pianka, z której miecz był wykonany także jest inna niż otulina, przypomina swoją strukturą pianke, z jakiej robi sie kombinezony piankowe. Przyznam, że grubość ostrza nie była jakaś super cieńka, powiedzialabym nawet, że niektóre bronie ktore widzialam na orkonie bywały cieńsze. Lateks jako powłoka sprawdza się i wygląda super szczególnie pięknie wycieniowane farbami ostrze. No to w zasadzie wszystkie moje spostrzeżenia, jak ktoś chce przekonać się na własnej skórze co i jak, to niech odwiedzi barda w Krakowie

.
A teraz troche z innej beczki. Wpadłam na pomysł czy nie dałoby się wykorzystać plastikowych rękojeści z zabawkowych mieczy do naszej broni, takie mega super miecze ala Himen kosztują kilka złotych w hipermarketach. Miecz taki ma bardzo krótkie gumowe ostrze, ale za to rękojeść jest duża i dorosły człowiek bez problemu może ją chwycić całą dłonią, widzialam wiele rodzai tych mieczyków i niektore naprawde zadziwiły me oko, malowane akrylami techniką suchego pędzla prezentowały sie bardzo ładnie, gdyby dać im inne ostrza nie wyglądały by wcale jak zabawki. Z tego co sprawdziłam, to są one skręcane śrubkami z dwóch połówek wiec wyciagniecie ostrza nie byloby problemem, potem tylko wiertarą wywiercić otwór wsadzić pręt i obkleić pianką

. W tym roku chyba zaryzykuje i zrobie broń w ten sposób, Rękojeści nie mają jakiś niesamowitych kolców czy elementów, którymi da sie zrobić krzywde w końcu są dla dzieci

, mam nadzieje, że organizatorzy przemyślą sprawe i dopuszczą taką opcje.